Проблемът.

Наш клиент донесе лаптоп Dell Inspiron N5010 за почистване. Проблемът е, че по време на игри започва да насича и в някои случаи лаптопа се гаси сам.

Диагностиката.

Веднага пуснахме тест, за да засечем дали е налично прегряване на системата и от кой компонент идва то. При Stability теста на Everest засечените температури се бавно се покачваха и преминаха нормалните граници (Снимка 1), но проблема въобще не беше толкова осезаем. Тогава стартирахме паралелно и бенчмарк на видеокартата. Само за няколко секунди температурата надвиши 100°C, което вече бе притеснително (Снимка 2).

Решението.

Разглобихме лаптопа. За да стигнем до охладителната система се наложи да отстраним дънната платка – т.е. почти целият лаптоп беше на части. Между вентилатора и радиатора намерихме кече от напластен прах. Изчистихме събралата се мръсотия (Снимка 4) и сглобихме лаптопа.

Тестовете след профилактиката показват много задоволителен резултат. При 100% товар на системата (Снимка 5) максималната температура, която достигна системата бе 77°C в сравнение с предишните 88-90°C. При бенчмарка на видеокартата наблюдавахме максимална температура от 84°C. Преди почистването стигнахме до 105°C (за няколко секунди) и спряхме теста, защото вече бе опасно за хардуера. Сега теста продължи 13 минути и температурата се държа стабилно около нормалните граници.