Проблемът.

Един много рядък проблем бе наблюдаван скоро при нас. Наш клиент донесе лаптопа си (Packard Bell) с оплакване, че изображението се дели на малки изображения по дисплея. И наистина. Лаптопа стартира, зарежда операционната система и през цялото това време изображението е разделено на шест, при това много лоши изображения.

Изображението на Packard Bell се разделя на шест

Диагностиката.

Обикновено подобен проблем се наблюдава, когато има проблем с графичният адаптер. По-рядко това се дължи на термични процеси в лаптопа. Клиентът каза, че и преди е имал подобен проблем. Занесъл лаптопа на сервиз, откъдето му казали, че ще сменят някакъв чип (вероятно чипсет или графичния чип). Най-вероятната причина за този проблем в случая, е че клиентът не е носил лаптопа често на профилактика. Като се вдигат постоянно високи температури се спомага за отлепването на чиповете, запоени за дъното. Някои техници започват нагряване с топъл въздух. Понякога това спасява временно компютъра, но до два-три месеца проблема се появява отново. Самия процес на нагряване от друга страна е много рисков за останалите компоненти и писти около мястото, където се въздейства с горещия въздух.

Решението.

По-интелигентното решение е съмнителният чип да се подложи на облъчване с инфрачервена станция. Така се нагрява само калая, с който се запоява чипа и не се влияят пластмасата и околните компоненти. Освен това подобрението има по-дълготраен ефект. Речено – сторено. След инфрачервена обработка на чипа на видеокартата (процедура, която с разглобяването отнема не повече от час) сглобихме компютъра, стартирахме го и… всичко бе като ново. Лаптопа зареди нормалното си изображение.